Cara pasang Facebook Like Button di Blogspot


Untuk memasang Facebook Like Button pada setiap post, hanya ikut beberapa langkah yang mudah di bawah.

p/s: Sila save script template anda terlebih dahulu.


Langkah 1

Log in blog = Dashboard => Design => Edit HTML. Seterusnya, tick pada kotak Expand Widget Templates.

Langkah 2

Dengan menggunakan keyboard, tekan kekunci F3. Seterusnya taip atau paste kod <div class='post-header-line-1'/> pada kotak Find dan seterusnya, klik Find. Jika kod tersebut tiada, anda boleh menggantikannya kod <div class='post-header-line-1'> atau <data:post.body/>

Langkah 3

Salin kod biru di bawah dan paste kod tersebut di bawah atau selepas kod <div class='post-header-line-1'/> atau <div class='post-header-line-1'> atau <data:post.body/>

p/s: Anda boleh menukar saiz button dengan mengedit width dan height pada kod di bawah.

<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=450&amp;height=80&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:80px'/>

Akhir sekali klik Preview, dan jika tiada mesej Error yang terpapar, klik saja Save.


P/s: Jika anda ingin mengubah kedudukan button tersebut, anda boleh gunakan kod ini untuk memaparkan button pada sebelah kanan atau kiri

<div style='float:right;padding:4px;'>
Masukkan kod Facebook Like Button di sini
</div>

Gantikan right kepada left pada float jika anda ingin memaparkan button pada sebelah kiri

Contoh:

<div style='float:left;padding:4px;'>
<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=450&amp;height=80&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height::80px'/>
</div>
Cara pasang Facebook Like Button di Blogspot

boleh upkan trafik jugak ni

owh.. macam tu rupanya..

yup..leh up trafik dari facebook..sama drngan artikel di sini
http://zuarxpdc.blogspot.com/2010/05/cara-memasang-facebook-like-button-pada.html

Latest Update:Cara Pasang Retweet Button pada Blog
http://zuarxpdc.blogspot.com/2010/06/cara-memasang-retweet-button-pada-blog.html

Dah pasang lama dah....
apa2 pun,thanks...

kalau adeerror camne ek

@NamaSayaNor

Cuba buat semula. Kod dah di betulkan..

boleh saje bro.memang menanti ada orang offer nk tolong =D memang serabut gile dah blog tu.. tak terurus.huhu.. hmm yang button ni pon entah bape kali try edit.. buruk gila rupenya..

tq bro!!dah berjaya buat dekat blog...

div class post-header-line-1 ayat ni..dengan data post body tu xder..nk guna ayat mane ee

aku cuba dah jadi..... tapi mcm mana pula nak tukar colour text (Be the first of your friends to like this) jadi colour putih ye? coz background blog aku warna gelap so tak berapa nampak le.... tolong gitau mcm mana ye

thanks, sy dh cuba....

@morcd

Rasanya tukar colorscheme=light je kot

Macam mana kalu nak kasi ringkaskan tulisan tu?

tulisan 'be the first of your friend to like it'

thanx admin
plugin yg cun

thx for sharing...sy dah pandai dah..thx ajar =)

npe x kuar pon ek?dye kuar kod plak.

pcubaan ke2.
done! :)
tq.

thx jadi.. button tu mmg kat atas ke? xleh letak lepas post ke..

okey, thnks...dah try yang ni plak... :)

thax ..baru ja try..

thanks bro. boleh da... ;)

thnx for the tutorial!!

x boleh... kuar warna merah

macih2..menjadi.. =)

sy dah bt..tp bila tgk fb dya xnaik pa yg kita tulis..tp dya nek coding dya..napa ye..

kalu nak tukar kedudukan dari bawah naik ke atas cam na lak?

thanx bro..aku dh lma nak letak benda ni kt blog aku..akhirnya jd gak..hehe

psaipa aku carikkk yg step 3 tuh xjmpa ponn ???

@mya myshikin

Cik mya myshikin guna template dari Template designer yer?

tq 4 this one! suke suke suke.. :D

tengs tengs tengs , done !

nape saya punya jadik mcm ada gap plak?? tolong plis...

yeay !! dh jadik !! thnx.. :D

bro mcm mne bro pasang button like ni dibahagian bawah lepas ayat "sukakan post ini? kongsikan"

ha??
script template ape??
someone please..

hheeyyyyy,,, love you..haha..
tanx..

tak boleh pon . huhu

This comment has been removed by the author. - Hapus

hehe . done ! tqvm :)

kalau nak letak like tu kat bawah sekali post kte cmne ekk?

dah buat..menjadi..tp, bila try click 'Like' dia jd error..kenapa yer? pls help me..tq~

kalau tak nak letak button ni kat setiap post, macam mane pulak? nak letak satu je. kat atas sekali

TQ so much! :D
skrg cik nin boleh bangga dgn like button. kih3...

terima kasih ...saya baru blajar...jadi bende ni mmg membantu sgt2 :)

Tapi saya punya takde expand widget templates tu?

@nescafe ais . nak alihkan ke kanan. jadi, tapi ..gerak sikit je la.. mcm mana ye

This comment has been removed by the author. - Hapus

jap2. knp sy punye jadi "one person like this" bukan "be the first of your friends..." ? uwaaaaaaaa :(((

terima kasih akhirnya Un berjaya jga membuatnya

thanks admin...tabik springggg~~ ;)

sukenye aku..ini blog yg ke berapa ntah aku baca utk tutorial ni...jadi jugak akhirnya...kenapa xjd sebelum ni..ade setengah tutorial xgtau kene tick kotak kecik kat atas kotak html tu baru dapat cari kod tu...hehehehe...terima kasih admin...

macm mne nk letak "button like" kat bawah sekali ek??

Assalamualaikum.
Saya dah coba dan tak ada eror, tapi tak jadi pon, cm mna ne ? Pencerahannya di tunggu.

terimekaseh sobat infonya

mcmn klu tak nak letak kat semua post? nk letak satu je kat bahagian depan main page? tolong!!!

nk letak kat main page je mcmn ek?

script template tu kat bhgn mana yerk..
puas mencari tak de...

Thank you very much...done

x boleh pon..sapa boleh tolong?

mana kotak Expand Widget template,eh..tak tmu poon...

macam mana nak cari kod tu kalau guna blogger template yg baru punya??