Cara pasang Facebook Like Button di Blogspot


Untuk memasang Facebook Like Button pada setiap post, hanya ikut beberapa langkah yang mudah di bawah.

p/s: Sila save script template anda terlebih dahulu.


Langkah 1

Log in blog = Dashboard => Design => Edit HTML. Seterusnya, tick pada kotak Expand Widget Templates.

Langkah 2

Dengan menggunakan keyboard, tekan kekunci F3. Seterusnya taip atau paste kod <div class='post-header-line-1'/> pada kotak Find dan seterusnya, klik Find. Jika kod tersebut tiada, anda boleh menggantikannya kod <div class='post-header-line-1'> atau <data:post.body/>

Langkah 3

Salin kod biru di bawah dan paste kod tersebut di bawah atau selepas kod <div class='post-header-line-1'/> atau <div class='post-header-line-1'> atau <data:post.body/>

p/s: Anda boleh menukar saiz button dengan mengedit width dan height pada kod di bawah.

<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=450&amp;height=80&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:80px'/>

Akhir sekali klik Preview, dan jika tiada mesej Error yang terpapar, klik saja Save.


P/s: Jika anda ingin mengubah kedudukan button tersebut, anda boleh gunakan kod ini untuk memaparkan button pada sebelah kanan atau kiri

<div style='float:right;padding:4px;'>
Masukkan kod Facebook Like Button di sini
</div>

Gantikan right kepada left pada float jika anda ingin memaparkan button pada sebelah kiri

Contoh:

<div style='float:left;padding:4px;'>
<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=450&amp;height=80&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height::80px'/>
</div>

69 komen:

  1. boleh upkan trafik jugak ni

    ReplyDelete
  2. owh.. macam tu rupanya..

    ReplyDelete
  3. yup..leh up trafik dari facebook..sama drngan artikel di sini
    http://zuarxpdc.blogspot.com/2010/05/cara-memasang-facebook-like-button-pada.html

    Latest Update:Cara Pasang Retweet Button pada Blog
    http://zuarxpdc.blogspot.com/2010/06/cara-memasang-retweet-button-pada-blog.html

    ReplyDelete
  4. Dah pasang lama dah....
    apa2 pun,thanks...

    ReplyDelete
  5. kalau adeerror camne ek

    ReplyDelete
  6. @NamaSayaNor

    Cuba buat semula. Kod dah di betulkan..

    ReplyDelete
  7. boleh saje bro.memang menanti ada orang offer nk tolong =D memang serabut gile dah blog tu.. tak terurus.huhu.. hmm yang button ni pon entah bape kali try edit.. buruk gila rupenya..

    ReplyDelete
  8. tq bro!!dah berjaya buat dekat blog...

    ReplyDelete
  9. div class post-header-line-1 ayat ni..dengan data post body tu xder..nk guna ayat mane ee

    ReplyDelete
  10. aku cuba dah jadi..... tapi mcm mana pula nak tukar colour text (Be the first of your friends to like this) jadi colour putih ye? coz background blog aku warna gelap so tak berapa nampak le.... tolong gitau mcm mana ye

    ReplyDelete
  11. thanks, sy dh cuba....

    ReplyDelete
  12. @morcd

    Rasanya tukar colorscheme=light je kot

    ReplyDelete
  13. Macam mana kalu nak kasi ringkaskan tulisan tu?

    tulisan 'be the first of your friend to like it'

    ReplyDelete
  14. thanx admin
    plugin yg cun

    ReplyDelete
  15. thx for sharing...sy dah pandai dah..thx ajar =)

    ReplyDelete
  16. npe x kuar pon ek?dye kuar kod plak.

    ReplyDelete
  17. pcubaan ke2.
    done! :)
    tq.

    ReplyDelete
  18. thx jadi.. button tu mmg kat atas ke? xleh letak lepas post ke..

    ReplyDelete
  19. okey, thnks...dah try yang ni plak... :)

    ReplyDelete
  20. thax ..baru ja try..

    ReplyDelete
  21. thanks bro. boleh da... ;)

    ReplyDelete
  22. thnx for the tutorial!!

    ReplyDelete
  23. x boleh... kuar warna merah

    ReplyDelete
  24. macih2..menjadi.. =)

    ReplyDelete
  25. sy dah bt..tp bila tgk fb dya xnaik pa yg kita tulis..tp dya nek coding dya..napa ye..

    ReplyDelete
  26. kalu nak tukar kedudukan dari bawah naik ke atas cam na lak?

    ReplyDelete
  27. thanx bro..aku dh lma nak letak benda ni kt blog aku..akhirnya jd gak..hehe

    ReplyDelete
  28. psaipa aku carikkk yg step 3 tuh xjmpa ponn ???

    ReplyDelete
  29. @mya myshikin

    Cik mya myshikin guna template dari Template designer yer?

    ReplyDelete
  30. tq 4 this one! suke suke suke.. :D

    ReplyDelete
  31. tengs tengs tengs , done !

    ReplyDelete
  32. nape saya punya jadik mcm ada gap plak?? tolong plis...

    ReplyDelete
  33. yeay !! dh jadik !! thnx.. :D

    ReplyDelete
  34. bro mcm mne bro pasang button like ni dibahagian bawah lepas ayat "sukakan post ini? kongsikan"

    ReplyDelete
  35. ha??
    script template ape??
    someone please..

    ReplyDelete
  36. hheeyyyyy,,, love you..haha..
    tanx..

    ReplyDelete
  37. tak boleh pon . huhu

    ReplyDelete
  38. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  39. hehe . done ! tqvm :)

    ReplyDelete
  40. kalau nak letak like tu kat bawah sekali post kte cmne ekk?

    ReplyDelete
  41. dah buat..menjadi..tp, bila try click 'Like' dia jd error..kenapa yer? pls help me..tq~

    ReplyDelete
  42. kalau tak nak letak button ni kat setiap post, macam mane pulak? nak letak satu je. kat atas sekali

    ReplyDelete
  43. TQ so much! :D
    skrg cik nin boleh bangga dgn like button. kih3...

    ReplyDelete
  44. terima kasih ...saya baru blajar...jadi bende ni mmg membantu sgt2 :)

    ReplyDelete
  45. Tapi saya punya takde expand widget templates tu?

    ReplyDelete
  46. @nescafe ais . nak alihkan ke kanan. jadi, tapi ..gerak sikit je la.. mcm mana ye

    ReplyDelete
  47. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  48. jap2. knp sy punye jadi "one person like this" bukan "be the first of your friends..." ? uwaaaaaaaa :(((

    ReplyDelete
  49. terima kasih akhirnya Un berjaya jga membuatnya

    ReplyDelete
  50. thanks admin...tabik springggg~~ ;)

    ReplyDelete
  51. sukenye aku..ini blog yg ke berapa ntah aku baca utk tutorial ni...jadi jugak akhirnya...kenapa xjd sebelum ni..ade setengah tutorial xgtau kene tick kotak kecik kat atas kotak html tu baru dapat cari kod tu...hehehehe...terima kasih admin...

    ReplyDelete
  52. macm mne nk letak "button like" kat bawah sekali ek??

    ReplyDelete
  53. Assalamualaikum.
    Saya dah coba dan tak ada eror, tapi tak jadi pon, cm mna ne ? Pencerahannya di tunggu.

    ReplyDelete
  54. terimekaseh sobat infonya

    ReplyDelete
  55. mcmn klu tak nak letak kat semua post? nk letak satu je kat bahagian depan main page? tolong!!!

    ReplyDelete
  56. nk letak kat main page je mcmn ek?

    ReplyDelete
  57. script template tu kat bhgn mana yerk..
    puas mencari tak de...

    ReplyDelete
  58. Thank you very much...done

    ReplyDelete
  59. x boleh pon..sapa boleh tolong?

    ReplyDelete
  60. mana kotak Expand Widget template,eh..tak tmu poon...

    ReplyDelete
  61. macam mana nak cari kod tu kalau guna blogger template yg baru punya??

    ReplyDelete